Analys/Slutsats
Analys Polen
Vårt projektarbete har gått ut på att jämföra ungdomar ifrån Polen och Sverige. Vi har inte använd några fakta ifrån böcker eller internet utan vi har själva åkt till Polen för att med egna ögon och ord kunna beskriva vad ungdomar tycker och tänker. Samma gäller i Sverige. Vi har intervjuat ungdomar och delat ut enkäter.
Skolan
Majoriteten av de ungdomar som vi besökt i Polen lägger ner ungefär mellan fyra till åtta timmar på skolarbete i veckan. De svenska ungdomarna svarar att de lägger ner två till fyra timmar på skolarbete. När vi intervjuade ungdomarna så märktes det att i Polen är utbildningsnivån i nian snäppet högre än vad det är i Sverige. Det är även mer disciplin i polska skolor. Det räcker med att man går in i klassrummet och ser hur eleverna reser sig upp när deras lärare kommer in genom dörren. Den gesten finns inte i svenska skolor. I högstadiet får man inte heller ha utstickande kläder eller sminka sig. De har betyg i uppförande vilket inte finns i svenska skolor. Kollen på elever och kraven är alltså mycket högre i Polen än vad den är i Sverige. Dock var det inte så att alla eleverna satt tysta på rasterna och gjorde sina läxor utan de var ute umgicks och hade kul på samma sätt som elever i svenska skolor gör. Skillnaderna märktes mest i klassrummen.
Hur de kan ha så hög kunskapsnivå kan bero på flera orsaker. En orsak kan vara extraundervisning. Vi vet inte hur det var med skolan i staden, men i skolan på landet hade de väldigt mycket extraundervisning. Om vissa av eleverna inte höll måttet och halkade efter hade de chansen att ta igen och lära ikapp på eftermiddagar.
Att läsa vidare efter gymnasiet var också viktigt för de svenska och de polska ungomdarna. De flesta vill läsa vidare efter gymnasiet som diagrammen tydligt visar på och det var tydligt även när vi intervjuade. Det finns inga större skillnader på vilka mål eleverna hade efter de gått klart skolan. Det var några ungdomar av både de svenska och polska ungdomarna som inte visste vad de ville göra efter gymnasiet eller hade bestämt sig. Av de polska ungdomarna som visste vad de ville plugga till efter gymnasiet ville de flesta bli advokater läkare eller tandläkare. De ville inte heller bo kvar i den staden de bodde i utan flytta till huvudstaden eller flytta utomlans.
Orsaken till att de vill flytta utomlans eller till andra städer är för att de får högre betalt om de jobbar i ett annat land och det finns också fler möjligheter för dem att utbilda sig om de bor i en större stad. Det är alltså större chans till en bra framtid. Linköping är en relativ stor stad med rätt så många möjligheter till jobb och utbildning men de två städerna vi var i är inte lika stora och möjligheterna till att få en stabil framtid var mycket lägre.
Många av de polska ungdomarna vill bli läkare eller advokater. De vill inte bo kvar i sin hemstad utan de vill flytta till storstaden eller flytta utomlands. Linköping är en relativt stor stad med rätt många möjligheter. De städerna vi besökte i Polen är inte stora så många ungdomar flyttar ut därifrån till större städer, men många flyttar även utomlans för att studera eftersom lönen inte är lika hög i Polen som de är i många andra.
Största skillnaden vi la märke till var inte på ungdomarna utan på skolorna. Det är rätt tydligt att skolan i Sverige har bättre resurser än skolan i Polen har. Diagrammen visar att trivseln är större i svenska skolor än vad de är i polska skolor. Trivseln behöver inte bero på skolresurserna de kan också vara mobbning osv. men vi tror att skolresurserna har en stor del i trivseln på skolan. I polen får de varken böcker eller skolmat gratis utan allt de måste de själva införskaffa. När vi intervjuade eleverna i Polen och frågade dem vad som är bra respektive dåligt med skolan sa de att skolbyggnaderna är dåliga men kompisarna är bra. Det visar tydligt att standarden på själva skolan är rätt låg medans utbildningen är hög. Här i Sverige är det tvärtom; vi har bra skolresurser och eleverna har en stor tillgång och möjlighet till skolmaterial, medan utbildningsnivån och disciplinen är lägre.
Alkohol/Droger
Polen har inte monopol på alkohol som vi har i Sverige. Alkohol säljs i nästan varje affär. Eftersom det inte är monopol är priserna varierade och du kan köpa väldigt billig sprit i många små affärer. Så tillgången till alkohol är stor. Vi såg inga direkta skillnader på enkät undersökningen om hur många de var som dricker alkohol. I Polen var det dock mer som svarade att de aldrig dricker alkohol än vad de svenska ungdomarna svarade. Annars så var alkohol konsumtionen likadan bland svenska och polska ungdomar trots att polska ungdomar har lättare att få tag i alkohol.
Ungdomarna svarar att de får tag på alkohol genom langare eller kompisar och några ifrån familjemedlemmar. Trots att de polska ungdomarna sa att det är lätt att köpa i affärerna så köper de flesta inte därifrån, utan de ber en kompis eller äldre syskon att köpa ut åt dom. Vi märkte själva att det är lätt att gå in i en bar eller i ett café och beställa alkohol utan att behöva visa legitimation.
Alkoholen konsumeras på ungefär samma sätt. På fester ute i parken eller när man är i staden med kompisarna. I den polska skolan förekom det att ungdomarna drack innan skolan också. Eftersom man inte kommer in på klubbar här i Sverige när du går i nionde klass brukar man dricka hemma hos någon eller ute på stan. I Polen kunde man inte heller komma in på de mer ”seriösa” klubbarna som har 18 års gräns, men i en intervju berättade en kille att man har en stor chans att komma in på mindre barer osv.
Droger förekommer mer hos polska ungdomar än vad de gör hos svenska ungdomar. Undersökningen i extra Östergötland visar på att droger blir allt vanligare hos svenska ungdomar. Enkäterna visar att fler i Polen har testat/använder droger än vad svenska ungdomar gör. Vi frågade oss vad för orsaker som kan ligga bakom att just fler ungdomar i Polen har testat eller använder sig av droger. De flesta av undersökningarna vi gjort skiljer sig inte så mycket ifrån varandra. Polska ungdomar och svenska ungdomar är väldigt lika vad gäller skolan alkohol vanor fritid osv. Det är droganvändningen som skiljer sig lite mer från varandra. En anledning kan vara att droger är mer tabu lagt i Sverige än i Polen. När vi intervjuade några ungdomar på stan under kvällen var de väldigt öppna med att de köpte droger, och vi såg det med våra egna ögon också när vi träffade killgänget. Att man tjänar mindre och fattigdomen är större i Polen än i Sverige kan också vara en orsak till att ungdomar har testat eller använder droger mer än vad de gör här i Sverige.
Fritiden
Både bland polska och svenska ungdomar är det vanligt att man håller på eller har hållit på med en sport på fritiden. En skillnad som syns på enkäterna är att fler av de polska ungdomarna har svarat att de sitter vid datorn mer än fem timmar per dag. Det är bara 12 % av de svenska killarna som sitter vid datorn/ tv:n mer än fem timmar per dag. Men i övrigt ser dator och tv vanorna nästan likadana ut bland både polska och svenska ungdomar. Däremot är det fler ungdomar i Polen som jobbar på fritiden än vad svenska ungdomar gör. Nästan hälften av killarna i Polen svarar att de jobbar på fritiden men bara 13 % av killarna i Sverige jobbar på fritiden. Att det inte är så många nior som jobbar i Sverige kan vara dels för att de svenska arbetsgivarna anställer ogärna för unga. Svenska ungdomar får barnbidrag varje månad vilket inte polska ungdomar får. Dessutom är lönerna i Polen är inte heller desamma som lönerna i Sverige trots att det är samma jobb. Föräldrarna i Polen har kanske inte råd att lägga ner pengar på de saker barnen vill köpa eller göra därför jobbar ungdomarna och tjänar sina egna pengar. I Sverige behöver inte ungdomarna känna sig pressade till att tjäna sina egna pengar eftersom de får pengar varje månad ändå leder det kanske till att man hellre är hemma än att ge sig ut i arbetslivet tidigare än vad man behöver.
Skolorna i Polen vi var hos organiserade många sporter och fritids aktiviteter. Det är vanligt att eleverna på skolan är med i olika sporter som hör till skolan. Det var nästan ingen som spelade någon sport som inte var bunden till skolan. Här i Sverige har vi sporter och fritids aktiviteter som inte är så bundna till skolan vi går på. Majoriteten av ungdomarna spelade någon slags sport på fritiden både av de svenska och polska ungdomarna. Enda skillnaden är just att i Sverige är sportaktiviteterna mer separata ifrån skolan och i Polen är de oftast organiserade av skolan man går på.
När vi pratade om vad vi ville göra som projektarbete och kom fram till att vi ville jämföra svenska och polska ungdomar med en resa till Polen hade vi helt andra tankar om hur slutsatsen skulle se ut. Vi tänkte att det antagligen var en stor skillnad på hur svenska och polska ungdomar tänker och tycker eftersom vi lever i helt olika kulturer. Men det visade sig att det var annorlunda än vad vi först trodde. Vi upptäckte många skillnader när vi åkte till Polen men det flesta skillnaderna rörde sig om ungdomarnas förutsättningar. Vi märkte med tiden att ungdomarna i Polen är förvånansvärt lika med ungdomarna i Sverige i deras tankesätt.
Det här projektet har varit en resa, inte bara Polen resan utan allt vi har gjort i höst. Vi har lärt oss otroligt mycket och lärt känna nya människor. Vi har mött utmaningar och klarat dem och vi alla tre är otroligt stolta över vår prestation!